Depo Türleri ve Özellikleri - Berkay Yılmaz

Depo Türleri ve Özellikleri


Depoların Özellikleri

1. Düzenli üretim

Kitlesel üretimi sürekli olarak sürdürmek için hammaddelerin depolanması gerekir. Depolar, üreticilerin gelecekte talebe göre mal üretmesini sağlar.
2. Zamanlama
Bir depo, mal üretimi ve tüketimi arasındaki zaman aralığını getirerek zaman kazandırır. Müşterilerin istediği veya talep ettiği zaman malları hazırlamaya yardımcı olur.
3. Fazla malın depolanması
Temel olarak, bir depo, hemen gerekli olmayan artı mal deposu görevi görür. Ürünler genelde talebin göz önüne alınarak üretilir ve müşteriler tarafından talep edilene kadar düzgün muhafaza edilmesi gerekir. Derhal gerekli olmayan ürünler gelecekte talebi karşılayacak bir depoda depolanabilir.
4. Fiyat istikrarı
Depolar, arz talepleri aştığında malları depolayarak ve talep hemen üretimlerden daha fazla olduğunda serbest bırakarak fiyatlardaki şiddetli dalgalanmaları azaltır. Depolar, pazarda düzenli olarak mal tedarik etmeyi sağlarlar. Arzın taleple eşleştirilmesi fiyatları istikrara kavuşturmaya yardımcı olur.
5. Riskin en aza indirgenmesi
Depolar, malların güvenli şekilde saklanmasını sağlar. Soğuk depolarda bozulabilir ürünler saklanabilir. Mallarını depoda tutarak, firmalar hasar, yangın  ve hırsızlık gibi zararları en aza indirebilir. Depoda tutulan mallar genellikle sigortalıdır. Malların kaybı veya hasar görmesi durumunda, malların sahibi sigorta şirketinden tam tazminat alabilir.
6. Ambalajlama
Bazı ürünler insan kullanımına, örneğin kahve, tütüne, vb. Uygun hale getirmek için koşullandırılmalı veya işlenmelidir. Modern bir depo, malın satış amacıyla satılması, paketlenmesi, harmanlanması, sınıflandırılması vb. Imkanları sağlar. Potansiyel alıcılar bir depoda tutulan malları inceleyebilirler.
7. Finansman
Depolar, depoda tutulan malların mal sahibine makbuz sağlarlar. Depo makbuzu üzerinde bir onay vererek malların güvenliğine karşı para ödünç olabilir. Bazı ülkelerde, depo yetkilileri depoda bırakılan mallara karşı para ilerletir.

Depo Türleri

Özel Depolar

Özel depolar kendi depolama ihtiyaçlarını karşılamak için büyük imalatçılar ve tüccarlar tarafından işletiliyor ve işletiliyor. Büyük bir üretici veya toptancı, ülkenin farklı yerlerinde kendi depolarından bir ağa sahip olabilir.

Kamu Depoları
Bir kamusal depo, belirli bir ücret karşılığında genel halka depolama olanakları sağlayan özel bir ticaret kuruluşudur. Bir şahsın veya bir kooperatif topluluğunun mülkiyetinde veya işletmesinde olabilir. Öngörülen kural ve düzenlemelere uygun olarak hükümet lisansı altında çalışmak zorundadır.
Kamusal depolar tarımsal ürünlerin pazarlanmasında çok önemlidir ve bu nedenle hükümet kooperatif sektöründe kamusal depoların kurulmasını teşvik etmektedir. Bir kamu ambarına, aynı zamanda gümrüksüz depo olarak da bilinir.
Kamu ambarları iş dünyası için çok yararlıdır. İşletmelerin büyük kısmı büyük sermaye yatırımlarından dolayı kendi ambarlarını korumayı göze alamazlar. Çoğu durumda, bir işletme tarafından istenen depolama tesisleri, özel bir deponun bakımını garanti etmez. Bu tür şirketler, ağır depo yatırımları olmaksızın kamu depolarından yararlanarak depolama ihtiyaçlarını kolay ve ekonomik bir şekilde karşılayabilirler.

Gümrüklü Depolar

Gümrüklü antrepolar, devlet tarafından ithal malları, gümrük vergisi ödenene kadar saklama izni almaya yetkilidir. Limanlara yakın konumda. Bu depolar ya devlet tarafından işletilir ya da gümrük yetkililerinin kontrolü altında çalışırlar.
Depo, malların, gümrük yetkili makamların izni olmaksızın kaldırılmasına izin vermeyeceğini taahhüt veya "Tahvil" sunmakla yükümlüdür. Mallar tahvil içerisinde tutulmakta ve gümrük vergisini ödemeden geri çekilmek mümkün değildir. Gümrük antrepolarında saklanan mallar, gümrük makamlarının izni olmaksızın mal sahibi tarafından bozulamaz.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Neden Cross Docking? - Hande Özke

Soğuk Hava Depoları ve Isı Kontrolleri - Özgü Başdemir

Fabrika Düzenleme Çeşitleri - Ceren Kahraman