Soğuk Hava Depoları ve Isı Kontrolleri - Özgü Başdemir
Soğuk
Hava Depoları ve Isı Kontrolleri
Soğuk hava depoları, yiyeceklerin belli bir alanda
düzenli bir şekilde istiflenmesini sağlayarak, son tüketim tarihlerinin ömrünü
uzatır. Gıda üretim süreçlerinde ortaya çıkan sıcaklığı düşürmeyi amaçlayan
depolardır. Böylece, ürünler taze ve kaliteli olarak sevk edilip, hizmete
sunulabilmektedir.Bu soğuk hava etkisiyle yiyecekler bozulmadan uzun süre
korunur ve depolanır. Soğukta kalan besinler dondurularak sağlık değerleri
korunur böylece tedarikçiye ve tüketiciye ilk günkü doğallığıyla ulaştırılır.
Özellikle çabuk bozulacak yiyecek ve içecekler, soğuk hava deposuna sahip
araçlarla taşınır ve sevkiyat anında depoların kapılarında körük adı verilen sistemler
çalışır. Körük, araç kapıya yaklaştığında kapıyı yanlardan sarıp sıkıştırarak
araç ve kapı arasındaki hava boşluğunu ortadan kaldırır. Böylece soğuk zincir
kırılmadan besinler araçtan indirilebilir veya yüklenebilir.
Soğuk hava depolarında dikkat edilmesi gereken en
önemli husus sıcaklık transferidir. Dışarıdan gelen sıcaklığın içeri girmesi
önlendiği gibi, içerideki soğukluğunda dışarı çıkması engellenmelidir. Bu
yüzden, depolarda iyi bir yalıtım sistemi kullanılmalı ve hava giriş çıkışı
engellenmelidir. Örneğin, birçok büyük soğuk hava deposunun kapılarında hava
perdeleri kullanılır, bu perde sayesinde kapı açıldığında bile hava sirkülasyonu
meydana gelmez. Soğuk zincirin kırılması engellenir.
v Soğuk
hava depolarında kullanılan yalıtım maddeleri oldukça önemlidir, bu malzemeler;
·
Buhar kesiciler
·
Derin dondurucular
·
Strofoam levhalar
·
Polisteren köpük vb.
v Depo
içindeki soğutma sistemleri freon ve amonyaklıdır.
1 1. Freon
sistemli depolar;
Gıda maddelerinin uzun süre doğallığını yitirmeden
sağlıklı ve hijyenik ortamlarda istenilen sıcaklıklarda korunabilmelerini
sağlamaktadır. Yapım maliyeti düşük
olduğu için daha çok tercih edilmektedir.
Kullanım Alanları
·
+0 / +4 °C
soğuk muhafaza odaları
·
-22 °C
donmuş muhafaza odaları
·
Dondurulmuş
gıda malzemesi üreten firmalar
·
Meyve ve
sebze işleyen işyerleri
·
Hazır
yiyecek sektörü
·
Dondurma
sektörü
·
Balık ve
deniz ürünleri sektörü
·
Hipermarketler
·
Hastaneler
ve labaratuarlar
·
Kimya ve
ilaç endüstrisi
·
Et ve tavuk
kesimhaneleri
·
Oteller
·
Restaurantlar
2. Amonyok sistemli depolar;
Amonyağın likit halden gaz haline çevrilerek
kullanılan soğutma sistemleridir. Böylece ortamda gaz serbest kalır ve gaz ne
kadar genişlerse soğutma o denli gerçekleşir. Bu sistem sağlıklı fakat daha
maliyetlidir.
Kullanım Alanları
- +0 / +4 °C soğuk muhafaza
odaları
- -22 °C donmuş muhafaza odaları
- Şoklama tünelleri
- IQF ve bant dondurucular
- Atmosfer kontrollü soğuk
depolar
- Buzlu su üretimi
- Peynir, yağ soğuk muhafaza
odaları
- Yoğurt hızlı soğutma odaları
- Dondurma freezerleri için
soğutma sistemleri
- Buz üretim tesisleri
v Depolama
sistemleri genellikle ürüne göre ve müşteriye göre dizayn edilir. Örneğin;
·
Çikolata ve şekerli ürünler,15-20 derece
arasında olmalıdır. Kuru ve buhardan uzak ortamlarda saklanmalıdır. Yüksek
sıcaklıkta eriyeceği gibi düşük sıcaklıkta da üzerinde beyazlaşma ve
kristelleşme meydana gelir.
·
Taze etlerin kararmaması için genellikle
0,-2 derece de ve yüksek nemli ortam gerekmektedir. -18 derecede
dondurulabilirlir.
·
Süt ürünleri ise kendi içinde
çeşitlerine göre ayrılır. Mesela, peynirler genellikle 0-5 derecede
depolanırken tereyağ margarin gibi yumuşak ürünler 4-10 derecede depolanır.
Bunların sevkiyatı dondurularak gerçekleşir.
·
Yumurta ise -2,5 2 derece arasında
yüksek nemli ortamlarda saklanmalıdır.
·
Sebze- meyve genellikle -1 ile 10 derece
arasında saklanır.
v Depolarda
sıcaklık daimi çok önemlidir ve sıcaklığın stabil tutulması gerekmektedir.
Bunun için sıcaklık takibi ve kontrolü yapılmalıdır. Çoğu büyük depoda kullanılan
sistem bilgisayar üzerinden yürütülmektedir. Tüm depo verileri sisteme girilir
ve oda oda ayrılır. Her odanın optimal sıcaklıkları ve opsiyon sınırları
girilir. Termometre sisteme paralel olarak bağlı olduğundan, eğer sıcaklıklarda
bir değişiklik varsa sistem otomatik olarak uyarı verir ve hangi odada problem
yaşandığı anında tespit edilebilir. Bu, sorunun çözülmesi için büyük kolaylık
sağlamaktadır. Eğer deforoz da buzlanma varsa sıcak hava akımı sağlanır ve buz
çözülür veya devreye girmeyen bir soğutucu olduğunda teknik ekip yönlendirilir.
Bu sistem genellikle yetkilinin de telefonuyla senkronize olduğundan 7/24
kontrol sağlanmaktadır. Bu sistem başta yazılım olarak maliyetli olsada çok
verimli ve fonksiyoneldir.
Bazı depolarda ise manuel kontrol sağlanmaktadır. Bu
sistemin kontörlü biraz daha zor ve verimsizdir. Depo içerisindeki büyük
sıcaklık göstergelerine bakılarak yetkili gezip kendisi kontrol eder. Eğer bir
problem görüyorsa motorlar ve soğutma ekipmanları için teknik ekip çağrılır ve
sıcaklık dengelenmeye çalışılır.
Yorumlar
Yorum Gönder